Vad är mosaik

Vad är mosaik egentligen? Jo, mosaik är en inredningsprodukt som använts över hela världen i många tusen år,
det vittnar såväl om dess tidlöshet som kvalitet och popularitet.

En enkel beskrivning på vad mosaik är

Materialet kan enklast beskrivas som små bitar av keramik, sten eller glas som sammanfogas till mönster eller bilder på en yta med hjälp av murbruk eller liknande. Mosaik, kakel och klinker påminner mycket om varandra, den stora skillnaden är att mosaikstenarna är mindre, är oftast förmonterade på ett nät för enklare hantering och montering samt att mosaiken skapar möjlighet för att ytterligare höja din inredning till nya nivåer.

 

Olika typer av material

Det finns olika typer av mosaik, tillverkade av olika material, exempelvis keramisk mosaik, glasmosaik eller stenmosaik.

  • Keramisk mosaik eller porslinsmosaik i dvotheds fall är ett keramiskt material som bränns i mycket höga temperaturer. Ytan kan fås i olika kulör, mönster och glasyr.
  • Glasmosaik är genomfärgat glas som kan vara blank eller matt.
  • Stenmosaik är natursten som brutits och kapats i småbitar.

 

Bild på inredning med mosaik

 

Mosaik finns i olika färger och uttryck

Porslinsmosaik kan fås i en mängd olika uttryck, där varianterna skiljer sig åt genom fyra olika områden, form, kulör, tryck och glasyr.

  • Form – formen kan variera från enklare rund eller kvadratisk till mer avancerade geometriska former.
  • Kulör – kulör eller färg kan idag får i alla möjliga varianter, modern teknologi gör att i stort sett alla kulörer är möjliga att tillverka.
  • Tryck – idag kan man få materialet med tryck, det innebär att man kan printa olika mönster och bekläda väggar med mönster av bilder, naturmaterial eller andra önskemål.
  • Glasyr – är det yttersta lagret på materialet. Glasyren bränns in i mycket hög temperatur och ger därigenom blir ytan extremt stark och skyddande. 

Materialet kan fås från oglaserad till flera olika varianter så som matt, blank, högblank men numera även kristall. Kristall eller kristallmosaik får en transparens och lyster som ger ett elegant och sofistikerat uttryck.

 

Använd materialet i ditt hem

Det är bara fantasin som begränsar hur du kan inreda med mosaik eller var du kan använda den. Den kan användas på flera platser i hemmet som kök, badrum, vardagsrum, hall eller annat rum du vill skall kännas personligt och funktionellt.

Var i rummet man använder sig av materialet har heller inga begränsningar, den kan användas på golv, väggar eller tak. Det kan även användas utomhus på byggnader eller i pool, viktigt att tänka på är att monteringen görs på rätt sätt.

Läs även om Skandinavisk design.

Mosaik Diamond Svart Matt

Alla trender pekar på mosaik

Det är ett material som ökar i trend och allt fler väljer detta material när de inreder sina hem. Idag är människan en medveten konsument och väljer därför hållbara material – mosaik är ett sådant val.

Dvothed har hållbarhet i fokus och därför skapar vi produkter av hög kvalité och en tidlös design. På så sätt får produkten också en lång livslängd. När vi tar fram våra produkter använder vi även våra naturliga resurser vilket leder till en miljömässig hållbarhet. Våra produkter är tillverkade av porslin som är ett keramiskt material baserat på lera som bryts från naturen. Vid tillverkningen använder vi i huvudsak fossilfria och förnyelsebara källor.

Vill du veta mer om våra produkter eller bli återförsäljare?

Vad är skillnaden på kakel, klinker och mosaik?

Kakel har en hög vattenabsorption som gör att materialet har en lägre hållfasthet och motståndsförmåga mot till exempel nötning, kemikalier och frost. Därför bör man endast använda kakel inomhus. Klinker har en lägre vattenabsorption vilket gör det till mer tåligt än kakel. Dock tåler inte klinker frost och om man använder materialet utomhus riskerar det att spricka. Däremot kan man använda mosaik överallt utan att behöva riskera frostskador. Den stora skillnaden mellan materialen är alltså att man kan använda mosaik i våde våta och torra utrymmen, såväl inomhus som utomhus.
Ta del av vårt sortiment.

 

Porslinsmosaik av högsta kvalitet!

Kontakta oss för mer information